Ondernemend Lansingerland Oostland

  

30 Maart 2015 - Dorpsdialogen op 30 en 31 maart en 2 april

Na een voorstelronde werd de groep verdeeld in een vijftal kleinere formeringen die elk een onderwerp op tafel kregen waar men mee aan de slag kon; openbare ruimte en veiligheid, natuur en recreatie, voorzieningen, duurzaamheid en economie en als vijfde maatschappelijke ondersteuning en participatie.
Na de sessie kwam men weer bijeen in de groep om te beluisteren wat de gesprekken hadden opgeleverd. Nog meer samenwerken; met dezelfde soort verenigingen of organisaties, maar ook met anderen; dat zag men als kracht die verder uitgewerkt kon worden. De 3B Bus als vervoermiddel, maar ook met een signaalfunctie. Kansen bleken er eveneens genoeg: deel zoveel mogelijk kennis en vaardigheden en maak bekend wat je doet en met wie je dat nog meer zou kunnen aanpakken. Er zou meer gemeentegroen kunnen worden onderhouden door bewoners zelf, waardoor hun omgeving er prettiger uit zou komen te zien; met een ruggensteuntje van de gemeente, bijvoorbeeld in de vorm van het aanbieden van een barbecue of een andere ‘sponsoring’.
Recreatiemogelijkheden moeten makkelijker te vinden zijn voor iedereen (maak een app van heel Lansingerland met daarop de mooie routes en bijzonderheden, sportmogelijkheden e.d.) en daar mag best wat meer horeca bij komen.

Lansingerlandpas
De borden in de zaal werden volgeplakt met tal van kansen, krachten en leuke ideeën. Zoals – naar voorbeeld van Rotterdam – de invoering van een Lansingerlandpas voor alle leeftijden en het benutten van het sociaal kapitaal van ondernemers in Lansingerland. “Ondernemers hebben enorm veel kennis en vaardigheden die te weinig worden benut,” was een van de opmerkingen. Met een alerte reactie toen er naar een concreet voorbeeld werd gevraagd: “Het organiseren van deze avonden; dat had een ondernemer uit Lansingerland kunnen doen!”
De ideeën stapelden zich op: maak diensten zichtbaar voor iedereen en zoek elkaar op. Attendeer op de website van je vereniging of organisatie ook op het bestaan van andere verenigingen, organisaties of mogelijkheden. Maak het grote aanbod zichtbaar voor een breed publiek. Een andere mogelijkheid is een scherm in zaak of clubhuis waar constant beelden op te zien zijn met mogelijkheden binnen Lansingerland. Een soort ‘Uitagenda’ voor alle activiteiten en voorzieningen. Het Cultuurhuis kreeg de meeste likes; het gebruik door meerdere verenigingen en clubs van een centraal gebouw.
Ideeën genoeg dus. Dinsdag en donderdag worden soortgelijke avonden in Bergschenhoek en Bleiswijk gehouden. Kansen, krachten en ideeën worden verzameld, waarna begin juni een alliantiefabriek wordt georganiseerd om tot uitvoering te komen.
“Oh, maar dan zijn wij al lang begonnen,” was de reactie uit de zaal van een buurttoezichthouder die het plan opperde om samen met bewoners in de wijk het gemeentegroen aan te pakken.

 

Lansingerland