Ondernemend Lansingerland Oostland

  

5 Januari 2011 - Het griepseizoen is aangebroken

Nu het griepseizoen is aangebroken, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Besmetting van jezelf of van anderen is nooit helemaal te voorkomen. Mensen zijn immers al besmettelijk voordat ze zich ziek beginnen te voelen.




Voorzorgsmaatregelen:

  • Was regelmatig uw handen met water en zeep en raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan. Handen wassen is belangrijk voor het eten én na het hoesten, niezen of snuiten. Maak uw handen goed droog met een droog en schoon papieren of stoffen handdoekje;
  • Houd een zakdoek voor uw mond als u niest of hoest of houd uw arm (dus niet uw hand) voor de mond. Nies of hoest niet in de richting van een ander. Draai het hoofd weg of buig het hoofd;
  • Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak. Gebruikte zakdoeken in een broekzak besmetten namelijk iedere keer opnieuw de handen als ze worden aangeraakt;
  • Maak voorwerpen zoals deurklinken regelmatig schoon. Denk ook aan speelgoed dat in contact komt met kinderen die griep hebben of verkouden zijn. Gebruik allesreiniger en handwarm water. Daarna afspoelen met schoon water en laten drogen aan de lucht;
  • Ventileer woon- en slaapruimten. Laat de ventilatieroosters altijd iets open of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot).
     

Risico's
Het komt zeer weinig voor dat gezonde mensen overlijden aan de gevolgen van griep. Meestal is het verloop van griep mild waarbij iemand gemiddeld een week ziek is. Ook zonder medicijnen te gebruiken, worden mensen meestal weer snel beter.

Ook dit jaar is een aantal van de gemelde ziektegevallen veroorzaakt door Influenza A (H1N1). De klachten lijken op de jaarlijks terugkerende seizoensgriep.
De voornaamste klachten zijn koorts (38 graden Celsius of hoger) én luchtwegklachten, zoals hoesten en niezen. Daarnaast komt ook voor: algeheel 'ziek zijn', hoofdpijn, spierpijn, moeheid en koude rillingen.

Risicogroepen
Bij een aantal risicogroepen kan de griep ernstiger verlopen. Zij krijgen jaarlijks via de huisarts de griepprik aangeboden. 
Wanneer u behoort tot een risicogroep en u heeft eind oktober nog geen oproep gehad, dan kunt u zelf contact opnemen met uw huisarts. Als u niet tot een risicogroep behoort, krijgt u geen oproep voor de griepprik.

Gezondheidsadviezen
Raadpleeg uw huisarts als bij kinderen of volwassenen de griep ernstig verloopt, bijvoorbeeld met kortademigheid, ongewoon ernstig ziek zijn of snelle verslechtering. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen die in verwachting zijn en voor mensen die een chronische ziekte hebben.
Ook adviseert de GGD de huisarts te raadplegen bij kinderen jonger dan twee jaar met griepklachten, bij kinderen waarbij de griepklachten meer dan drie dagen aanhouden en bij volwassenen die meer dan vijf dagen griepklachten hebben.

Meer weten?

 

Lansingerland