Ondernemend Lansingerland Oostland

  

13 April 2016 - Heden & Verleden

Door Trees Borkus-Henskens

Nog vijf jaar resteren voor de familie Verhoeff de Koninklijke status bereikt met hun puur Bleiswijkse bedrijf. Een bedrijf dat zich in de loop der jaren specialist mocht noemen in glas-, behang- en schilderwerk. Bovendien een onvervalst familiebedrijf waarin momenteel de derde en vierde generatie de kwast hanteren.

Vader Verhoeff woonde in Zevenhuizen en kreeg negen zonen. Elk van hen gaf hij, toen ze daar de leeftijd voor hadden, 1000 gulden om een eigen zaak te beginnen. Zoon Jaap (Jacob) benutte deze kans – het was het jaar 1921 – om naar Bleiswijk te komen en een pandje te kopen midden in de Dorpsstraat op nummer 40. Daar ging hij van start met zijn eigen schildersbedrijf Fa. Jac. Verhoeff. Naast zijn schildersbedrijf begon hij samen met zijn vrouw Jans van Vliet een klein winkeltje in onder andere verfartikelen.
De volgende generatie
In 1928 kwam zoon Leen ter wereld in het gezin waar al twee zusjes waren. Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd Jacob Verhoeff ziek. Hij overleed na een langdurig ziekbed in 1943 op 50-jarige leeftijd. Leen was op dat moment 15 jaar en hij zat inmiddels op de ambachtsschool, maar zijn moeder besloot dat hij maar schilder moest worden om zo het bedrijf voort te kunnen zetten en de kost te verdienen. Het schildersbedrijf werd in die tijd door Cor de Koster, die in dienst was bij Jacob Verhoeff, voorgezet tot Leen zijn opleiding had afgerond. Leen studeerde in 1950 af aan de Nationale Schilderschool te Utrecht, waarna hij zich hele dagen kon gaan richten op zijn werk. Twee jaar later trouwde Leen met Janny Westhoek en zij gingen inwonen bij oma Verhoeff. Daar kregen zij drie kinderen. Oma woonde naast het winkeltje en het jonge gezin er zowel achter als er boven (de slaapetage).

Verhuisd

De jongste van het drietal, vernoemd naar zijn opa Jaap, zag het levenslicht in 1958. Hij leek met de kwast geboren, want hij was het liefst in de buurt van zijn vader te vinden in de werkplaats. Toen Jaap zes jaar was wilde moeder Janny graag uitbreiden en groeien naar een grotere winkel. Dat was op Dorpsstraat 40 niet mogelijk, dus keken Leen en Janny uit naar een andere locatie. Dorpsstraat 65 bleek de perfecte locatie voor een grotere winkel. Zo konden ze uitbreiden en de klanten meer bieden met niet alleen meer verfartikelen, maar ook behang, gordijnstoffen en alles voor woningdecoratie.
Schilder de Koning, gevestigd op dit adres aan de Dorpsstraat, stopte met zijn zaak en wilde deze wel verhuren aan de familie Verhoeff. Er werd een prachtige winkel gebouwd, gericht op de toekomst. Achter de winkel stond het woonhuis voor het gezin. Oma Verhoeff overleed in 1968.

De derde tak

Zoon Jaap ging – en daar was niemand verbaasd over – in 1975 eveneens richting Utrecht om de opleiding te volgen aan de Nationale Schilderschool. Hij studeerde af in 1979. Jaap trouwde met Simone van de Langenberg en in 1983 kwam zoon Lennert ter wereld, gevolgd door dochter Carina. Jaap nam in 1985 de zaak over van Leen, waarna de taken werden verdeeld. Leen koos voor het plaatsen van isolatieglas. Hij was liever onderweg dan dat hij hele weken bij mensen in huis werkte. Op 65-jarige leeftijd stapte Leen uit de zaak. In de acht jaren daarna pakte hij zijn hobby weer op; het maken van vlinders, die heel Nederland door gingen. Hij overleed in 2001. Verhoeff kon altijd rekenen op vakkundige medewerkers als Gerrit Brandhorst en Rien Kraayenbos die vele jaren hun beste krachten aan het bedrijf gaven.

De vierde generatie

De vierde generatie diende zich aan: Lennert kwam in 2002 als schilder in het bedrijf. In 2009 veranderde de naam in Fa. J. en L. Verhoeff toen hij vennoot werd. Inmiddels is de winkel met het woonhuis aan de Dorpsstraat 65 afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Nummer 40 werd verhuurd, maar staat momenteel leeg. Jaap (58) en Lennert (32) zijn volop actief met schilder- en glaswerk, maar met de komst van Lennert is daar tevens behangwerk bijgekomen. “Als we samen de 100 jaar van het bedrijf kunnen volmaken zou dat prachtig zijn,” straalt Jaap, die nog volop geniet van zijn vak. Lachend: “Er is al een vijfde generatie geboren, maar of de kleine Dyon in de voetsporen van zijn voorgangers gaat zal de tijd leren; daar is hij nu nog te jong voor.”

Droom

Dorpsstraat 40 werd verhuurd, maar staat momenteel leeg.

“Het zou fantastisch zijn om hier weer te mogen wonen,” aldus Jaap en Simone Verhoeff. “Als we van de gemeente de vergunning krijgen om van de winkel weer woonbestemming te maken. Dan is de cirkel rond en gaan we hier het 100-jarig bestaan vieren; op de plek waar het allemaal begonnen is!”

 (Wie wil reageren of zelf een foto in deze rubriek met anderen wil delen, kan contact met de redactie opnemen door een e-mail te sturen naar redactie@de-heraut.nl of te bellen 010 – 511 88 92)

 

Lansingerland