Ondernemend Lansingerland Oostland

  

1 Februari 2011 - Bedrijvenpark Heron gepresenteerd aan de raadsleden

Jaren lang is er ‘gesteggeld’ over Heron. Wel of geen Haagse autodemontagebedrijven, dat was de vraag. Een klein jaar geleden werden Pijnacker-Nootdorp, de provincie Zuid-Holland en Den Haag het alsnog eens. Ze sloten een intentie-overeenkomst met als kern: Den Haag koopt zes van de dertien hectare uitgeefbare grond en vestigt op een deel daarvan autodemontagebedrijven die aan de strenge beeldkwaliteitseisen van Pijnacker-Nootdorp kunnen voldoen.

Enkele weken geleden werd in een gesprek met verantwoordelijk wethouder Peter van Haagen en beleidsadviseur ruimte Arthur Pieterman duidelijk, dat in de overeenkomst nog niet was bepaald welk deel van de grond Den Haag precies zou kopen. Van Haagen sprak de intentie uit dat de onderhandelingen nog voor de commissievergadering van volgende week tot concrete resultaten zouden leiden. “We willen de commissie duidelijkheid kunnen bieden over de verkaveling van het bedrijvenpark. We moeten kunnen aangeven waar wat mag en kan. Natuurlijk moeten wij dan wel definitieve overeenstemming hebben met de gemeente Den Haag”.

Heron wordt een gevarieerd bedrijvenpark. De ‘zwaarte van de milieucategorie’ van de bedrijvigheid varieert van 3.1 aan de randen tot 4.2 op andere plekken. “Het is vrij ruim wat er aan bedrijvigheid mogelijk is op Heron, afhankelijk van de plek. Op een zichtlocaties langs de A12 en de RandstadRail-halte zou je kantoren kunnen situeren. Verder is er eventueel plaats voor één of enkele bedrijfsverzamelgebouwen”. Op dit moment wordt er in Nederland volop gediscussieerd over de ontstane leegstand op de kantorenmarkt. Daar moet je niet de ogen voor sluiten en zo nodig het beleid op aanpassen, zegt Van Haagen.

Beleidsadviseur Pieterman vertelt dat het oorspronkelijke plan om rondom een groene grondwal te maken, is komen te vervallen. In plaats daarvan is ervoor gekozen om de panden aan de randen te voorzien van ‘groene gevels’ in de vorm van muurbeplanting. Dat moet leiden tot een eenheid in beeld en uitstraling die past bij het duurzame karakter van het terrein.

Verder wordt door allerlei eisen – parkeren op eigen terrein, geen opslag in het zicht en dergelijke – straks bereikt dat het een keurig ogend bedrijvenpark wordt. In materiaalgebruik en energiebenutting wordt zo veel mogelijk duurzaamheid nagestreefd. Voor de energievoorziening is een onderzoek gaande naar de mogelijkheden van aardwarmte vanuit de naburige tuinbouw, in samenwerking het Tuinderscollectief Noukoop.

Het voorontwerp bestemmingsplan voor Bedrijvenpark Heron gaat zo snel mogelijk – na goedkeuring van de gemeenteraad eind februari - de inspraak in. De bedoeling is om medio volgend jaar te beginnen met de uitgifte van de kavels, zodat nog voor 1 januari 2013 de eerste paal de grond in kan. De gemeente ziet Heron vooral als een regionale bedrijvenlocatie en daarom zal er ook een regionale acquisitie gaan plaatsvinden.

 

 

Lansingerland