Ondernemend Lansingerland Oostland

  

29 Juni 2011 - Ondernemend 3B: “Samen bereik je meer”

de Heraut

Dat we een groeigemeente zijn, ontgaat niemand. Daarom was vijf jaar geleden de tijd rijp om de ondernemersverenigingen te fuseren. Het ontstaan van Ondernemend 3B was een feit. Aan het roer stond tijdens de fusie Andrea Maxwell.


Tijdens haar voorzitterschap lag de focus op het laten samensmelten van de drie oorspronkelijke ondernemersverenigingen. “Voor een jaar wilde ik dat wel doen. Ik zat daarvoor al in het bestuur van de ondernemersvereniging van Bergschenhoek en werd hiervoor gevraagd. Uiteindelijk duurde mijn voorzitterschap drie jaar. Ik vond het ontzettend leuk om de verschillende culturen bij elkaar te brengen, deze samen te laten smelten. Alle verenigingen hadden hun eigen gewoonten; hoe vaak we bij elkaar kwamen, wel of niet met de partners erbij. In het begin was het wat lastig. We waren door de fusie ook te groot om de partners erbij te betrekken. Nu is er eens per jaar een activiteit met de partners erbij.”

Focus
In 2009 nam Bram Harder het stokje over van Andrea Maxwell. Sindsdien is Andrea nog wel lid, maar heeft geen bestuursfunctie meer. Het voorzitterschap van de vereniging is vrij intensief. “Het fietst er eigenlijk altijd tussen door. Soms ben ik er een dag mee bezig, soms een week niet. Als vereniging besteden we veel tijd aan het onderhouden van contacten met de gemeente. Deze contacten zijn goed en rechtstreeks. We zijn ook niet politiek gebonden, maar erop gericht hoe we bepaalde zaken voor elkaar kunnen krijgen en dat werkt heel prettig. In de tijd van Andrea was dat anders, toen moest alles nog in drievoud, naar drie gemeentes.” Toen Bram het stokje overnam, was hij zich niet bewust dat er in eerste instantie drie afzonderlijke verenigingen waren. “Ik denk dat dat een voordeel is geweest. Ik heb de vereniging daardoor als een club benaderd en van daar uit gewerkt. Zo heb ik mijn visie goed uit kunnen werken, mijn focus ligt meer op de belangenbehartiging. Andrea’s focus lag op de samensmelting. Mijn voordeel was dat de trein al reed toen ik voorzitter was, dat heeft Andrea heel goed voor elkaar gekregen en was in mijn voordeel.”

Scherp aan de wind varen
De bijeenkomst in april was een mooi voorbeeld van de belangenbehartiging waar Ondernemend 3B zich hard voor maakt. Burgemeester Ewald van Vliet was daarbij aanwezig. Hij presenteerde het economisch vooruitzicht 2011-2016.
“Dit komt voort uit onze samenwerking met de gemeente en onder andere VNO- NCW en LTO. Dit geeft aan wat we nastreven: hoe kun je een goed ondernemersklimaat organiseren in Lansingerland? De focus is echt plaatselijk, niet regionaal.”

Punten die in de studie naar voren kwamen, zijn onder andere de focus op bestaande bedrijventerreinen: hoe kunnen we deze schoon, veilig en heel houden? Dit zal gaan gebeuren aan de hand van BIZ (bedrijveninvesteringszone), project parkmanagement. Ondernemers betalen dit met elkaar. Op deze manier werk je aan het behoud van je terrein en dat zie je terug.
Een ander punt van aandacht is het inkoop- en aanbestedingsbeleid: samen met de gemeente zoeken naar een eerlijke en optimale kans voor ondernemers uit Lansingerland om mee te doen met aanbestedingen die uitgeschreven worden. Vanuit de wet mag de gemeente geen lokale ondernemers voorrang geven bij opdrachten. Andrea: “Daar zijn allerlei regels voor, het is lastig om daar een weg in te vinden. Daar willen we ons best voor doen.” De blik is ook gericht op arbeidsreïntegratie. “Stel dat je als ondernemer een werknemer hebt die je niet kwijt wilt, maar je hebt geen werk voor hem, dan zou een andere ondernemer daar misschien wat in kunnen betekenen. Daar zijn al mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld in Zoetermeer, het werkgeversservicepunt. Wij als vereniging zijn bezig om te bekijken of de gemeente Zoetermeer dit kan uitrollen naar Lansingerland”, aldus Bram Harder.

Leden
Ondernemend Lansingerland telt zo’n 280 leden. Per opkomst zijn er zo’n 140 leden aanwezig. “Ongeveer acht keer per jaar komen we bij elkaar”, vertelt Bram. “Zo’n bijeenkomst bestaat uit een informatief gedeelte, een bedrijfsbezoek en borrelen/netwerken. Zo is het in balans. Enerzijds zijn we een belangenvereniging en anderzijds een netwerkvereniging. Op die manier maak je elkaar sterk en kun je wat voor elkaar betekenen door elkaar te inspireren, ideeën te delen, van elkaar te leren en zaken met elkaar te doen. Met elkaar resultaat bereiken geeft voldoening.” Andrea: “Door de verschuiving die er heeft plaats gevonden van de drie kleine verenigingen naar een grote, zijn we misschien wat leden kwijtgeraakt, maar aan de andere kant hebben we er ook veel door gewonnen.
Zo hebben we meer body gekregen en kunnen we meer bereiken. Maar een nadeel zou kunnen zijn dat voor sommigen de club te groot is. Zeker als nieuwkomer is het even zoeken in de grote groep, maar dat is juist ook weer een uitdaging: als ondernemer moet je nou eenmaal af en toe een stap durven zetten. En dan krijg je er zoveel voor terug.”

Toekomst?
Wordt ‘Ondernemend 3B’ in de toekomst ‘Ondernemend Lansingerland’? Andrea: “Destijds hebben we er bewust voor gekozen om de naam niet te veranderen. Na de fusie was men net aan de naam gewend.” Bram: andere kant, 3B heeft een wat vage betekenis gekregen, vooral voor nieuwe ondernemers. Veranderen van een naam heeft nogal wat voeten in de aarde: statuten moeten aangepast worden, briefpapier, et cetera. Maar misschien dat het nog eens gebeurt.” De toekomst voor Bram: “Ik wil maximaal vier jaar voorzitter zijn. Dan is het tijd voor een frisse wind. Ik wil geen meubilair worden. Maar voorlopig blijf ik me, met een geweldig bestuur en met hulp van de Kamer van Koophandel, inzetten voor een goed ondernemersklimaat in Lansingerland.”
 

 

Lansingerland